Úgy gondolják, hogy előrébb is végezhettek volna, de elégedettek a tizennegyedik helyezésükkel a budapesti Bethlen Gábor Technikum tanulói. A XV. kerületi iskola diákjai csapatépítő jelleggel vágtak bele a Határtalanul középiskolai vetélkedőbe, és saját magukat is meglepték, hogy ilyen messzire eljutottak a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett versengésben.

„A fordulók az online térben zajlottak, és kíváncsi voltam, miként tudják megoldani a diákjaim” – kezdte Nagy Kornélia osztályfőnök, akinek javaslatára vágtak bele a diákok a Határtalanul feladatainak megoldásába. „Mindenki olyan témákban próbált teljesíteni, amiben jó, de a legfontosabb, hogy az egész kalandba csapatépítő jelleggel vágtunk bele. Ennek ellenére a gyerekek szerettek volna nyerni, de most is úgy gondoljuk, hogy fő a részvétel.”

Osztályát és iskoláját bemutatva az angol szakos tanár elmondta, hogy „Budapest XV. kerületének zöldövezeti részében található az épület. Az osztály tizenhét főből áll, és logisztika szakon fog végezni jövőre. Nyelvi előkészítős osztályként kezdték és nagyon összekovácsolódtak a négy év alatt.” A gyerekek eredményeire az iskola is büszke volt, a Facebookon folyamatosan posztolták a Together nevű formáció eredményeit. „Végig úgy mentünk neki a feladatoknak, hogy a nyerés lehetősége is benne van a pakliban, de tényleg nem ez lebegett a szemünk előtt.”

Hosszú és kimerítő volt a három fordulós versengés, amit június 30-án egy virtuális gála zárt le. A végső döntőbe jutott osztályok 50 ezer forintot, felkészítő tanáraik pedig 100 ezer forintot kaptak a január óta tartó hat hónapnyi fáradhatatlan munkájukért. Nagy Kornélia szerint „a Zoomon zajló kérdésekre adott válaszok voltak a legizgalmasabbak, azokat még ki lehetett logikázni, következtetni. A kérdések elolvasása, megértése, a dupla csavarok kibogozása okozott nagyobb gondot, na meg a küzdelem az idővel.”

A Together csapat diákjai szalagavatójukra fogják költeni a pénzt, de Nagy Kornélia úgy véli, fontosabb a nyereménynél a Határtalanul vetélkedő küldetése, hiszen „magyarságuk megélése minden tanuló számára fontos szerepet játszik. Tinédzserként most kezdik felfogni, hogy mit is jelent magyarnak lenni, elfogadni és megérteni a határon túli magyarokat is.”

Azt még nem tudni, hogy a Bethlen Technikum tanulói újra összeállnak-e egy közös csapatépítőre, de a szalagavató után meglátják, mit tehetnek az egymás közötti személyes kapcsolatok elmélyítése érdekében.

A döntő élő közvetítését itt nézhetitek vissza: