Négy budapesti csapat is ott volt a Nemzetpolitikai Államtitkárság által szervezett középiskolai vetélkedő, a Határtalanul döntőjében, ahol a verseny tematikája szerint a Kárpát-medencében élő magyarságot érintő történelmi, kulturális, néprajzi és egyéb kérdésekben kellett feladatokat megoldani. A Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium és Technikum 12./a osztályos tanulói, három másik osztállyal együtt, a tizennegyedik helyen végeztek.

A Leöveyben nagy hangsúlyt fektetnek a nyelvképzésre. Az angol mellett kiemelt óraszámban tanítják a német és a spanyol nyelvet is, valamint a közgazdaságtan és a turisztikai képzés kap fontos szerepet az iskolai képzésben. Mondhatni, minden adott volt a jó szerepléshez a Határtalanul vetélkedőjén – Papp Edit osztályfőnök mesélte el osztálya történetét: „Tavaly is elindultunk már a Határtalanul versenyén ezzel az osztállyal, amelynek tagjai most tizennyolc évesek. Tetszett a versenyfeladat, ezen kívül döntőbe szerettünk volna jutni.”

A tanulóknak két fordulót kellett sikerrel venni a nagydöntőig, amik a koronavírus-járvány miatt online keretek között zajlottak. A magyar nyelv és irodalom tanár Papp Edit szerint, aki gépírást is tanít a gyerekeknek, összetartó a közösség, ennek köszönhetően megérdemelten jutottak a vetélkedő döntőjébe. Mint mondja: „Nem lett volna rossz nyerni, de összességében elégedettek vagyunk, mert ott tudtunk lenni a legjobbak között.”

Az iskola bemutatkozójában ez áll a névadóról: „Leövey Klára 1821. március 25-én született Máramarosszigeten egy beregi földbirtokos lányaként. A gyermekkori iskolai élmények meghatározóak voltak számára, ahogyan azt visszaemlékezéseiből idézhetjük: „Nem volt semmi kényszer az iskolába való járásra, de szerettünk oda járni” – Papp Edit úgy véli, tanintézményük ennek szellemében működik a mai napig.

A 12. a osztály tanulói, akik tizenöten vannak, a Határtalanul teljesítése mellett idén érettségiztek. Osztályfőnökük elmondta, hogy a Határtalanul pénznyereményét „egy utolsó kalandra”, azaz osztálykirándulásra fogják fordítani. „Az osztály egy jelentős része határon túlról származik, ezért is központi téma a magyarságtudatunk. Korábban a Határtalanul szervezésében jártunk már Kárpátalján és Erdélyben – ezek mind örök emlékek maradnak.”

A döntő élő közvetítését itt nézhetitek vissza: