Csak a kezdet volt nehéz, utána már látták, hogy bármit elérhetnek a Határtalanul középiskola vetélkedőn a Szabadkai Egészségügyi Középiskola tanulói. A vajdasági oktatási intézményben tanulók eleve tiszteletet érdemelnek azzal, hogy egy nemes hivatás felé haladnak útjukon, amin túl a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett vetélkedőn elért 21. helyezésükkel is bizonyították elszántságukat.

„Szabó Dávid, Molnár Heléna, Vojnák Barbara, Szalai Anett, Bunford Ádám, Cinkler Leon” – sorolták neveiket az 1.02 csapat tagjai, hozzátéve, hogy Csorba Ottó földrajztanár készítette fel őket a vetélkedősorozatra. „A szabadkai Egészségügyi Középiskola első osztályát fejeztük be. Mindannyian általános ápoló szakra járunk. A vetélkedőre tanárunk hívta fel a figyelmünket és mi páran, akik részt vettünk, lelkesen ugrottunk neki a készülésnek. Természetesen jó eredményre számítottunk, amivel büszkék lehetünk magunkra és egymásra. Az, hogy képviselhettük iskolánkat ezen a versenyen igencsak öntudatos hozzáállást adott nekünk.”

A munkamegosztást illetően a diákok elárulták, hogy „a feladatok felosztása megbeszélés alapján történt, egyhangúan mindenki beleegyezésével. Az első fordulóknál összejöttünk, és együttes erővel válaszoltunk a kérdésekre, míg az utolsó körben önállóan, mindenki otthonról dolgozott segítség nélkül, hiszen így volt tisztességes. Az első forduló után és az elért eredményt látva tudatosult bennünk, hogy itt akár még a végletekig is eljuthatunk. Ez jó érzéssel töltött el minket azért is, mert láttuk, hogy a versenyben bizony mindenki idősebb nálunk. Az elért eredménnyel nem vagyunk teljesen megelégedve, mert lehetett volna jobb is, de amennyiben lesz rá mód, jövőre is jelentkezünk, hogy bizonyítsunk.”

A vajdasági iskola vezetése is jelezte a nagy sikert elért diákok felé, hogy büszkék rájuk a döntőbe jutás miatt, ráadásul fiatal korukkal is tiszteletet vívtak ki maguknak a 112 ezer anyaországi és határon túli diákot számláló Határtalanul verseny során. Visszaemlékezésük szerint „a különböző kérdések összetettek voltak és megmozgatták az agytekervényeinket. Izgalmas volt időre felelgetni és magabiztosnak lenni. Az osztály erőssége mindenképp az összetartozás. Jobban megismertük egymást a feladatmegoldások közben és a helyzet jobban összekovácsolta a társaságot.”

Az „egészségügyisek” a kezdeti sokk után még nem döntötték el, mire költik a filmjükért kapott 50 ezer forintot, de tanáruk szerint ennél fontosabb, hogy „büszkék lehetünk, hogy hangunk van, és felszólaltunk, jelezve helyünket és létünket itt, a Vajdaságban.”

Az 1.02 csapattal még biztosan fogunk találkozni a Határtalanul sorozatban, mert terveik szerint legközelebb szeretnének még előrébb végezni.

A döntő élő közvetítését itt nézhetitek vissza: