Három felvidéki csapat is bejutott a Határtalanul középiskolai vetélkedő júniusi nagydöntőjébe. Az online megmérettetésen szépen helyt állt az Imrék csapata, amelynek tagjai a nagymegyeri Kereskedelmi Akadémián pallérozódnak.

„A Dunaszerdahelytől húsz kilométerre található Nagymegyeren 1957-ben nyitotta meg kapuit a Kereskedelmi Akadémia, amelyhez egy kollégium is tartozik” – meséli az iskolában közgazdaságtant tanító Baranyai Angéla, aki az Imrék csapatát felkészítette a Nemzetpolitikai Államtitkárság által szervezett, határokon átívelő, több fordulós vetélkedőre. „Az iskolánkban két szak indul évről-évre: kereskedelmi akadémia szak, valamint a kereskedelmi és informatikai szolgáltatások szak.”

Az Imrék tagjai közül többen eredményesek földrajzból, történelemből és irodalomból is, ami jól jött nekik a versenyen, hiszen az említett tantárgyakból kellett kitűnni a történelmi Magyarországra kihegyezve. Tanáruk elmondta, hogy az iskola tanulóinak fontos a magyarság történetének ismerete, és mivel tavalyról már volt tapasztalatuk a Határtalanul lebonyolítását illetően, ezért magabiztosabban, nagyobb lendülettel csinálták a feladatokat. A nagymegyeriek egyébként tavaly is bejutottak a nagydöntőbe.

Baranyai Angéla elmondta: „A feladatok azért is voltak néha egyszerűek a csapat számára, mert a tagok többször jártak olyan történelmi helyeken, amelyekkel kapcsolatban felmerültek kérdések.” A tanulók az online versengést is megszokták a pandémia alatt, annak minden előnyével és hátrányával, bár örültek volna, ha a nagydöntő már személyes keretek között zajlik. Az Imre-tagok elmondása szerint motiváló volt a sok nyeremény, amit meg lehetett szerezni a jó szerepléssel, de nem ezért vágtak bele, hanem hogy bővítsék ismereteiket, és minél többet megtudjanak 150 ezer versenytársukról.

Az Imrék csapattagjai picit csalódottak voltak, hogy nem kerültek be a legjobb tíz közé, de ebből erőt merítve újra próbálkozni fognak jövőre, és az lesz a céljuk, hogy eljussanak Noszvajra. Addig pedig a maguk módján igyekeznek ápolni a magyarság kultúráját, minél többet megtudni közös történelmünkről.

A döntőt itt nézhetitek vissza: