Kárpátaljáé, azon belül a beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium tanulóié lett a második hely a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága által szervezett Határtalanul középiskolai vetélkedőn. Az átlagban tizenöt éves diákok alkotta BMG, hosszabb nevükön Bátor Merész Gimisek idén szétszóródnak, ezért egy utolsó közös kalandra is fogják fordítani a dobogós helyezésért járó 300 ezer forintot, ami mellett a noszvaji Honfoglaló táborba is elutazhatnak. Karmacsi Bence diák volt a dobogós csapat hangja.

– Mit mondanál pár szóban az iskoládról?

–  A beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium a város egyetlen magyar tannyelvű gimnáziuma, melyet 1991-ben indítottak újra. Azóta számos tehetséget nevelt ki az intézmény, mely töretlenül színvonalas oktatást biztosít számunkra minden körülmény között. Az iskola épülete nem a legmodernebb, de a légkör kárpótol bennünket. Egyedi hagyománya van az intézményünknek: van egy életfánk, melyre minden tanév végén felkerül a végzős osztály platánfalevele. Osztályunk huszonnégy főből áll. Az iskolai napokat igencsak fel tudjuk dobni, mert szinte minden nap csinálunk valami érdekeset, aminek a tanárok nem mindig örülnek.

– Speciálisra sikeredett az ünneplés, hogy is pontosan?

– Igen. Az eredményhirdetést már sajnos nem tudtuk együtt megnézni, mert legtöbben közülünk a Beregszász környékén elhelyezkedő falvakból járunk be az iskolába. Tehát a verseny hosszú időtartama miatt mindenki magában, vagy akik egy faluból jöttek azok a buszon hallgatták az eredményhirdetést. Elégedettek vagyunk a 2. helyezéssel, de ugyanakkor kicsit szomorúak is mivel csak 2 ponttal csúsztunk le a dobogó legfelső fokáról. 

– Kocsis Marianna volt a felkészítő tanárotok, hogy oldottátok meg a feladatokat?

– Miután beneveztünk elkezdtük a felkészülést. Marianna nénivel részletesebben átnéztük a magyar irodalom híres íróinak és költőinek az életrajzát. Emellett szétosztottuk egymás között, hogy ki melyik részét tanulmányozza a Kárpát-medencének.

– Mondhatjuk a noszvaji Honfoglaló táborra, hogy ez az osztályotok számára egy amolyan „Last Dance”?

– Igen, ez találó, mivel az új tanévet pár osztálytársunk más suliban fogja kezdeni, tehát az augusztusi tábor egy utolsó nagy közös élmény lesz velük. Magyarnak születtünk, magyarként éljük napjainkat. Magyar hagyományokat ápolunk, a magyar ünnepeket méltatjuk. Sajnos, Ukrajna el akarja venni tőlünk az anyanyelven való tanulás lehetőségét, de reméljük, sikerül megakadályozni. Most belegondolva az utolsó nagy dobás az lenne, ha a nyereményből valóra váltanánk egy álmunkat: el szeretnénk jutni a csíksomlyói búcsúba!

A döntő élő közvetítését itt nézhetitek vissza: